DE AARDBEI IS SAMEN MET DE BLAUWE BES DE GEZONDSTE FRUITSOORT

Aardbei

Aardbeien in de zomer zijn extra lekker als je weet hoe gezond deze rode vitaminebommen zijn. Zij zijn samen met de blauwe bes de gezondste fruitsoort. Ze bevatten namelijk 60 milligram vitamine C per 100 gram. 8 aardbeien bevatten 140 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Daar lust je wel een hele kilo van! Daarnaast bevat deze rode vitaminebom vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Het bevat net als de tomaat veel anti-oxidanten en is het goed voor sterke botten.

Wist jij dat? mmm…lekker

Wat is een aardbei?

Een aardbei is eigenlijk de bloembodem van de bloem van een aardbeienplant. Op de buitenkant van de aardbei zitten allemaal pitjes. En in elk pitje zit een zaadje. Als zo een zaadje in de grond zou worden gestopt, zou er een aardbeiplant groeien. Meestal worden de nieuwe planten opgekweekt uit uitlopers. Uit de moederplant groeit een stengel over de grond. Hier en daar komen er jonge plantjes aan. De jonge plantjes gaan groeien. Er komen wortels en bladeren. Na een tijdje komen er ook bloemen tevoorschijn.

Er zijn vijf witte bloemblaadjes. Binnen een krans van meeldraden zitten de stampers. Als ze rijp zijn barsten ze open en komt het stuifmeel tevoorschijn. De mooie bloemblaadjes lokken de insecten. De insecten gaan naar een andere bloem en zo wordt de bloem bestoven. Als de bloemen bestoven zijn vallen de witte bloemblaadjes af. Ze hoeven geen insecten meer te lokken. Het binnenste deel van de bloem zwelt vervolgens op. Dit deel noem je de bloembodem. Die is eerst groen, later wit en tenslotte rood.

Aardbei traktatie

Zoek je een gezonde traktatie, laat je inspireren door de aarbei

Benodigdheden: eetbare lijm of glazuur, chocoladedecoratieballetjes, halve amandelen, rode dropveters en blokjes kaas.