In de lente

Bieslook / Allium schoenoprasum
Brem, Gewone / Cytisus scoparius
Japanse kwee / Chaenomelis japonica
Kamperfoelie / Lonicera sp.
Komkommerkruid; Berganie / Borago officinalis
Kweepeerbloesem / Cydonia oblongo
Maarts viooltje / Viola odorata
Meidoorn / Crataegus monogyne en laevigata
Paardebloem / Taraxacum officinale
Pinksterbloem / Cardamine pratense
Sleutelbloem / Primula veris
Tulp / Tulipa Viooltje / Viola tricolor Hortensis
Vlier / Sambucus nigra

In de zomer

Anjer / Dianthus sp.
Begonia / Begonia semperflorens
Bergamotplant / Monarda didyma
Cichorei, wilde / Cichorium intybus
Courgette / Cucumis sativus
Daglelie / Hemerocalles sp. en cultivars
Duizenschoon / Dianthus barbatus
Geranium / Pelargonium
Goudsbloem / Calendula
Hosta / Hosta
Kamille / Matricaria cecutita
Klaproos / Papaver rhoeas
Lavendel / Lavendula angustifolia
Moerasspirea / Filipendula ulmaria
Oost-Indische kers / Tropaeolum
Pioenroos / Paeonia officinalis
Roos / Rosa
Valeriaan / Valeriana officinales
Vlambloem / Phlox paniculata
Vlijtig Liesje / Impatiens walleriana
Witte lelie / Lilium candidum
Zeepkruid / Saponaria officinalis

In de herfst

Chrysant, ganzebloem / Chrysanthemum
Dahlia / Dahlia
Kaasjeskruid / Malva moschata
Pompoen / Curcubita
Pelargonium / Pelargonium
Stokroos / Alcea rosea
Zilverdistel / Carlina acaulis
Zonnebloem / Helianthus annuus

Het bord als een tropisch feestje

Met bloemen kun je prachtige borden opmaken. Je kunt deze bloemen op smaak kiezen of op smakeloosheid en hierbij juist kiezen voor de prachtige vormen en kleuren. Teel de bloemen zelf of koop bloemen die speciaal geteeld zijn voor consumptie. Wanneer je twijfelt over de eetbaarheid, doe het dan niet veel bloemen zijn giftig.

Bieslookbloemen smaken naar ui/honing en zijn heerlijk in een salade of op een carpaccio. Deze bloemen kan je ook goed frituren.

Gewone Brem Alleen de gewone Brem is eetbaar alle andere soorten zijn giftig. De bremmen die je vaak in Nederland in de bermen ziet staan zijn de Spaanse Bremmen en giftig. De gewone Brem smaakt naar mild gezoete doperwten met een notensmaak. Vroeger was het gebruik van brembloemen in de keuken geheel ingeburgerd. In de zestiende eeuw verzamelde men de bloemen en maakte die in als pickles voor de winter.

Japanse kwee Ook wel eens wilde appel genoemd. Als je de bloesem op een gerecht legt, is dat nogal een dikke knop om naar binnen te spelen. Je kan de lichtroze of donkerrode bloemblaadjes beter afplukken. Gebruik ze bijvoorbeeld als versiering van je borrelhapjes! Heel lekker!

Kamperfoelie Je kunt de bloemen van de kamperfoelie gebruiken in boter, wijn, beignets. Ook kunt u ze versuikeren. Eet de bessen niet, deze zijn giftig!

Bloemen van de bernagie of komkommerkruid Deze blauwe bloemen hebben een komkommerachtige smaak. Ze zijn heerlijk in salades. Probeer ook eens als garnering bij verse kaas of yoghurt.

De kweepeerbloesem staat mooi op het bord als versiering. Deze bloem is ook heerlijk om te versuikeren.

Maarts viooltje Het maarts viooltje brengt kleur in je tuin en op je bord. Deze bloem heeft ook een heel lekkere geur. Een tip, die trouwens geldig is voor alle bloemen: verwijder stamper en meeldraden voor gebruik. Dat is vooral belangrijk voor mensen met allergie. Je kan de bloemblaadjes van het maarts viooltje rauw eten in een salade. Of probeer de bladeren eens te confijten. Dan zijn ze ideaal als versiering van cake, pudding en ijs. Smaak: zoet, fruitig en een grasachtige smaak.

Meidoorn Van de meidoornbloessem (met het groen) kun je een heerlijke siroop maken. Zet de bloessems net onder water en breng deze langzaam aan de kook. Laat de bloessems nog een paar uur in het water staan met een deksel op de pan. Zeef de bloessems uit het water. Voeg 500 gram suiker per liter water en citroensap toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook en doe het in de flessen. De siroop helpt de hartfunctie te verbeteren bijvoorbeeld bij een hartinfarct of bij een ouderdomshart. Ook bij de bloeddruk werkt het regulerend, bij een hoge bloeddruk werkt de bloessem verlagend en bij een lage bloeddruk werkt de bloessem verhogend. Wanneer je hartkloppingen hebt kun je ook gebruik maken van de bloessem, ga natuurlijk wel eerst even langs de huisarts. Meidoorn is een zeer veilig kruid om te gebruiken en kan langdurig ingenomen worden als siroop, tinctuur, of thee van verse of gedroogde bloesem.

Paardebloemen De bloemen zelf smaken licht zoet, lekker! Het blad smaakt naar rauwe andijvie of rauw witlof. De wortels smaken iets meer bitter. Wanneer je de wortels droogt worden deze minder bitter en zoeter. De blaadjes en de bloemstengel van de paardebloem, zorgen ook voor een frisse mond, het ontsmet op een of andere manier. Het witte sap dat uit het blad en bloemstengels komt, waarvan men vroeger zei dat het giftig is, is de werkzame stof, die ook in sla, andijvie en witlof zit.

Pinksterbloem Prachtige bloem. De smaak komt in de buurt van rettich. Een beetje scherpe smaak dus!

Sleutelbloem De bloempjes hebben een anijsachtige smaak.

Tulp De bloemblaadjes, die zijn fris en smaken een beetje naar witte kool.

Vlierbloesem kan vers of gedroogd in de thee worden gebruikt, of er kan een siroop van getrokken worden. Wanneer de bloemschermen veel gele stuifmeel bevatten, eind mei of juni, kunnen ze worden geoogst. Gedroogd kunnen de bloemen voor een jaar bewaard worden, mits in een van lucht en licht afgesloten pot. De bloemschermen kunnen in pannenkoeken worden gebruikt of er kunnen vlierbloesembeignets van worden gemaakt.

Dianthus Anjer heeft een lichte geur en smaak van kruidnagel en nootmuskaat. Lekker in groene salade.

Begonia heerlijke citrus zurige limoen smaak en heeft ook een sappige bite.

Bergamot De Bergamot plant verspreid een citrusgeur en vormt dan ook een belangrijk ingrediënt van de Earl Grey thee. Naast thee worden de sappen uit de bloembladeren van de bergamot ook veelvuldig gebruikt in etherische oliën. De bergamot bevat namelijk veel fenolen die een ziektekiemdodende werking hebben en de bloedsomloop stimuleren.

Wilde Cichorei De smaak van wilde Cichorei is licht bitter de prachtige bloem is eetbaar. Wilde Cichorei is familie van de witlof en andijvie.

Courgettebloem Mannelijk en vrouwelijke bloemen zijn eetbaar. Bijzonder fijn van smaak. In salades lekker fris. Als toevoeging voor in een soep. Ook kun je deze bloem goed frituren.

Daglelie De bloemen van de daglelie zijn prima geschikt om te vullen b.v. met roomkaas of mousse. Wel eerst de stamper verwijderen. Hoe donkerder de bloem van de daglelie, hoe sterker de smaak. De donkerste soorten zijn mischien net iets te sterk van smaak om te eten. Alleen deze soort is geschikt om te eten andere lelies zijn giftig.

Duizendschoon De smaak van duizendschoon Dianthus Barbatus is kruidig, peperig, soms wat lookachtig.

Geranium heeft een citrus smaak en smaakt kruidig en fruitig. Deze bloessems zijn lekker in desserts of verfrissende drankjes. Tip: Vries de bloemen in een ijsklontje!

Goudsbloem Een van de meest bekende eetbare bloemen is de goudbloem. Ook al is de smaak weinigzeggend, de bloemen zijn prima geschikt voor het kleuren toevoegen aan gerechten.

Hosta Jonge scheuten worden verzameld en geschild, gekookt of gestoomd als asperges. Grotere hostascheuten worden bitterder naar mate ze groter zijn.

Kamille Kamille kun je drogen en gebruiken als kamillethee, zeer rustgevend.

klaproos Papaver rhoeas De zaadjes kunnen goed gebruikt worden als maanzaad en de blaadjes zijn leuk als garnering.

Lavendula – Lavendel Wie kent de heerlijk geurende lavendel nou niet? De lavendelbloemen zijn ook prima te gebruiken in de keuken. Strooi eens wat lavendelbloemen over vleesgerechten. Zomers heel lekker: lavendelbloemen uitgestrooid over roomijs. De smaak is zoet, vol van smaak met limoen en smaken van citrus vruchten, smaakt goed in een glas champagne of
prosecco.

Moerasspirea de bloemen hebben een honing amandelgeur en een licht bittere, samentrekkende smaak de bloemen worden verwerkt in bieren, mede, cider, kruidenwijnen, jam, gelei, compotes, siropen, sappen, kruidenazijn de jonge blaadjes worden soms aan salades toegevoegd, ze geven er een komkommerachtige smaak aan in stoofgerechten en soepen

Oost-Indische kers De bloemen van de uitbundig bloeiende Tropaeolum smaken narr tuinkers en is zijn prima geschikt om te verwerken in een salade. Verwerk je naast de bloemblaadjes ook de meeldraden en de stamper dan zal de smaak iets pittiger zijn.

Pioenroos Niet alleen geschikt voor in de tuin of in de vaas maar ook om de stamppot mee te kruidden! In verschillende streken van Europa werd het dan ook voor het eten gebruikt. De plant kwam veel voor in kloostertuinen en ook bij de gewone burger. De armere bevolking gebruikte de zaden van de pioen, de rijkere burgers bakten zelfs hele wortels.

Roos Rozen zijn waarschijnlijk de meest bekende bloemen ter wereld. Ook op culinair gebied wordt de roos steeds bekender. Rozenblaadjes zijn lekker in de salade, sangria en ijs.

Valeriaan De rosewitte bloemen werken op het zenuwstelsel en bloed en de sterke geur duidt op een werking via de psyche. Deze plant heeft vocht nodig, gaat bijna onmiddellijk slap hangen als hij geplukt wordt.

Vlijtig liesje Impatiens De bloemen van het vlijtig liesje zijn er in vele kleuren waardoor deze uitemate geschikt zijn voor decoratie van gerechten. De smaak van de bloemen komt het meest overeen met radijsjes.

Zeepkruid Smaak is bitter

Ganzenbloem chrysant Smaak is bitter

Kaasjeskruid is eetbaar maar volkomen smakeloos te zijn.

Pompoenbloem Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. In Mexico wordt deze bloem dikwijls in de keuken gebruikt ter garnering en decoratie van gerechten. De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje alvorens gefrituurd te worden.

Pelargonium rozengeranium smaakt naar komijn, munt en nootmuskaat. Gebruik nooit het blad van citroengeranium Pelargonium crispum, kan maagklachten veroorzaken.

Stokroos kan goed decoreren in een salade.

Zonnebloem De zaden kunnen gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd worden gegeten, bijvoorbeeld als tussendoortje. Ontkiemde zaden met een uitloop van maximaal 6 millimeter kunnen worden toegevoegd aan salades of sandwiches. Zaden met een langere uitloop smaken bitter. Bloemknoppen kunnen rauw worden gegeten of worden gestoomd en gegeten zoals artisjokken.