NaHCO3 tegen verzuring in het bloed

Ander gebruikte namen zijn Natriumwaterstofcarbonaat, E500, bicarbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbelkoolzure natron, dubbelkoolzure soda.

De pH (zuurgraad) in het bloed moet tussen de 6,8 en 7,8 zijn. Om binnen deze grenzen te blijven is natriumbicarbonaat nodig. Wanneer de fysieke (trainings) arbeid verhoogd zal het koolzuurgehalte in het bloed stijgen waardoor er verzuring in het bloed plaats vind. Je lichaam gaat hierdoor dieper ademhalen waardoor er meer afscheiding van koolstofdioxide (CO2) plaats vind via de longen en de verzuring te verminderen. Wanneer de verzuring toch voortduurt zal de basische buffer (natriumbicarbonaat) worden ingezet. Deze buffer zal de verzuring in het bloed neutraliseren.

Natriumbicarbonaat wordt o.a. aangemaakt door de alvleesklier, maagwand, darmwand en nieren.

Na je 40ste begint de natriumbicarbonaat buffer substantieel af te nemen. Het bijslikken van natriumbicarbonaat word sterk afgeraden. Er zal dan een scheikundig proces plaatsvinden namelijk de vorming van water (H2O), keukenzout (NaCl) en koolstofdioxide (CO2). Een verstandige oplossing kan het drinken van basisch water zijn.

natriumbicarbonaat