Basterdsuiker

Basterdsuiker is een typisch, traditioneel Nederlands product. Het wordt verkregen door aan fijngekookte of fijngemalen kristalsuiker een invertsuikeroplossing toe te voegen.

Om basterdsuiker bruin te kleuren wordt een karameloplossing (verhitte suiker) toegevoegd. Zo ontstaan er drie soorten: witte, karamelkleurige en bruine basterdsuiker. Hoe donkerder deze suiker, hoe hoger het gehalte aan invertsuiker, vocht en karamel.

De karamel geeft deze suiker ook wat meer smaak. Door het hogere vochtgehalte klontert dit type suiker vrij snel. Suiker kan het beste worden bewaard op een koele en droge plaats. Het is dan erg lang houdbaar. Door bruine in plaats van witte suiker te gebruiken in bijvoorbeeld gebak, droogt dit minder snel uit en krijgt het gebak een bruinere kleur. Speculaas bevat bruine suiker, omdat het anders een vrij bleke kleur krijgt. Er is keus uit witte, karamelkleurig en bruine basterdsuiker.

Tip:

Bruine suiker heeft vocht nodig om te voorkomen dat het gaat klonteren

Basterdsuiker is onbeperkt houdbaar. In tegenstelling tot gewone suiker heeft bruine basterdsuiker vocht nodig om te voorkomen dat het gaat klonteren. Een oud gebruik is een stukje vers witbrood of een stukje appel in de afgesloten pot of verpakking te voegen om het klonteren te voorkomen. Wanneer de bruine basterdsuiker al klonterig is geworden, kun je het product in een open schaal overdoen en afdekken met een vochtige doek. De suiker zal het vocht in zich opnemen en de klontjes zullen verdwijnen.

Basterdsuiker