Koolhydraten slim bezig!
Tegenwoordig is het een hype om een koolhydraat arm dieet te volgen. Het is van belang dat je goed weet waar je mee bezig bent. Er zijn namelijk drie onmisbare hoofdbestanddelen van onze voeding. Eiwitten, vetten en koolhydraten. Je lichaam is een soort fabriek en heeft brandstoffen nodig. Koolhydraten zijn samen met vetten de belangrijkste energiedragers. Vetten worden vooral door het lichaam opgeslagen als energievoorraad. Koolhydraten in de vorm van glucose zijn directe energieleveranciers. Zonder koolhydraten kan je lichaam zijn processen niet goed uitvoeren. De meeste processen worden uitgevoerd door lichaamscellen die ook de eigenschap hebben om vet te verbranden … maar rode bloedcellen, hersencellen en zenuwcellen kunnen enkel glucose als energiebron gebruiken.
Gezonde voeding!
60 procent van onze voeding zou uit koolhydraten moeten bestaan.
Gemiddeld eten wij maar twee derde deel van deze hoeveelheid. Het gaat dan vooral om het eten van ongeraffineerde koolhydraten. Deze komen uit de voedingsstoffen die zo min mogelijk bewerkt zijn. Voorbeelden zijn: volkoren macaroni, volkoren brood, zilvervlies rijst en bijvoorbeeld brinta.
Glycemische index
Ook is de glycemische index van de koolhydraat belangrijk. Hoe lager deze index hoe langzamer deze koolhydraten het bloedglucosegehalte laat stijgen. Wat het hongergevoel doet uitstellen. Tegenwoordig begint steeds meer door te dringen dat koolhydraten geen dikmakers zijn. Ze maken jou juist sterk. Daarom kiezen sportmensen tegenwoordig veel vaker voor noedels, rijst, brood in combinatie met groente en fruit. Naast dat het ons veel energie geeft maken koolhydraten ons gelukkig. Ze bevorderen de aanmaak van serotonine die onze geluks- en tevredenheidsgevoelens opwekken.
Koolhydraten die je ‘wel’ moet vermijden
Er zijn diverse soorten koolhydraten. Veel mensen zijn verzot op de enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten: glucose, fructose, sacharose (suiker) en lactose (melksuikers). De koolhydraten worden in de lever omgezet in glucose. De glucose die niet direct nodig is word omgezet in glycogeen voor toekomstig gebruik. Bij een tekort aan glucose wordt glycogeen omgezet in glucose. Bij een overmatig aanbod van koolhydraten zullen de spieren en lever verzadigd zijn. Hier wordt glycogeen omgezet in vet en als vetweefsel opgeslagen. Het glucose in het bloed noemen we bloedsuikers. De hoogte van bloedsuikers noemen we bloedsuikerspiegel. Om te zorgen dat jouw lichaamscellen glucose kunnen opnemen is er insuline nodig. Bij een tekort aan insuline of een totale afwezigheid hiervan raakt de energievoorraad ontregeld. De oorzaak is een slecht functionerende alvleesklier.
Maar nu weer even terug naar de koolhydraat
De westerse maatschappij is zich bewust van de nuttiging van overmatige suikerinname. Het zichtbare suikergebruik neemt daardoor steeds verder af. In tegenstelling tot de onzichtbare suikers. Deze suikers zijn verborgen in allerlei (bewerkte) voedingsmiddelen. Door deze bewerkte voedingsmiddelen neemt de suikerinname juist schrikbarend toe. We moeten dan denken aan koek, gebak, snoepgoed, chocoladeproducten, toetjes, zoet broodbeleg en limonade en frisdranken.
Leveranciers spelen in op de behoefte van de consument
Er zijn veel producten op de markt die zich als een gezond tussendoortje presenteren. Deze producten behoren ondanks hun gezonde etiket toch tot bovenstaand genoemde producten. De consument heeft geen idee dat hij per jaar 40 kilo suiker gebruikt.