Hoeveel eiwitten heeft je lichaam nodig

Te veel

Een overschot aan eiwitten eten heeft geen zin. Het lichaam zet deze overschot om in glucose en ureum. De ureum word afgevoerd door het lichaam via de nieren. Een nadeel voor een overschot aan eiwit is dat er ook veel calcium word afgevoerd waardoor de kans op botontkalking word vergroot.

Te weinig

Een tekort aan voedingsstoffen eten wat betreft koolhydraten, eiwitten en vetten heeft ernstige gevolgen voor het lichaam. Eerst maak je gebruik van jouw eigen reserves van glycogeen en vet en vervolgens worden de eigen eiwitten gebruikt. Je eet als het ware jouw eigen spieren op.

Eiwit testen

Eiwit inname, opname en afscheiding kun je meten aan de hand van een stikstof meting. Eiwit is het enige voedingsstof welke stikstof bevat. Stikstof is altijd in een vaste verhouding aanwezig zodat er berekend kan worden hoeveel eiwitten er zijn opgenomen. De afscheiding vind voor 95% plaats in de urine. Het stikstof gehalte in eiwit is 16%. Zo kun je testen of opname en afscheiding van eiwit in een goed balans is. Bij kinderen, zwangere vrouwen en sporters die voor spiergroei gaan is het belangrijk dat de balans positief is.

Voldoende calorieën, voldoende vet maar een tekort aan eiwit

Kwashiorkor is een aandoening bij kinderen, veroorzaakt door een langdurig gebrek aan eiwitten in de voeding. Het is deze aandoening die aanleiding geeft tot het bekende beeld van kinderen met een gezwollen onderbuik en ros haar. De naam is afkomstig uit Ghana. Het betekent “degene die is verwijderd”, wat doelt op het oudere kind dat geen borstvoeding meer krijgt wanneer een nieuw kind is geboren. De oudste krijgt dan enkel nog meelpap en knollen, wat geen eiwitten bevat.

Hoeveel eiwitten heeft je lichaam nodig

Hoeveelheden

Je lichaam levert zo’n 90 gram eiwitten per dag terwijl er gemiddeld 155 gram nodig is.
Een gemiddelde volwassen man heeft gemiddeld 65 gram extra eiwitten nodig.
Een gemiddelde volwassen vrouw heeft gemiddeld 55 gram extra eiwitten nodig.
Een opgroeiend kind tussen de 6 & 12 jaar heeft gemiddeld 50 gram extra eiwitten nodig.
Topsporters hebben voor hun spieropbouw meer eiwitten nodig. Je kunt dan rekenen op 120 gram extra eiwit voor iemand van 70 kilo.