Kracht van voeding

Voedingsstof als brandstof, bouwstof en procesbeheersing

In elke fase van het leven is voedsel onmisbaar voor de mens. In iedere levensfase worden andere eisen gesteld aan de voeding. Voedsel vervult diverse functies ten behoeve van het lichaam. De meest tastbare functie is brandstoflevering voor energie. Hiervoor denken we dan vooral aan koolhydraten en vetten en in mindere maten eiwitten. Ook dient onze voeding als bouwstof voor nieuw weefsel en nieuwe cellen. Hiervoor dienen dan weer de koolhydraten en eiwitten. Om de lichaamsprocessen goed te laten verlopen zijn er ook voedingsstoffen nodig. Bijvoorbeeld de stofwisselingsprocessen en het reguleren van de waterhuishouding in het lichaam. Hiervoor dienen dan weer de diverse vitamines, mineralen, spoorelementen en metabolieten die afgeleid zijn van onmisbare vetzuren.

Essentiële voedingsstoffen

Er zijn meer dan vijftig voedingsstoffen bekend, waarvan de meeste essentieel zijn voor het lichaam. De term essentieel houd in dat het lichaam deze stoffen niet zelf kan produceren of in onvoldoende mate.

Voedingsstoffen

Voedsel bestaat uit voedingsstoffen en natuurlijke bestanddelen die niet als voedingsstof dienen, deze stoffen noemen we non-nutriënten. De non-nutriënten kunnen het lichaam evengoed dienen zoals bijvoorbeeld de non-nutriënten water en vezels. De voedingswaarde hangt nauw samen met het gehalte aan droge stof. Het gehalte ingenomen voedingsvezels van de Nederlandse bevolking is veel te laag.

Kracht van voeding

‘Kracht van eten’ is bij de meeste mensen een ondergeschoven kindje. Je hoort tegenwoordig steeds vaker mensen met chronische klachten die steeds terugkomen of voortdurend aanwezig zijn. Klachten zoals vermoeidheid, regelmatig terugkerende verkoudheid, maag- of darmproblemen, pijnen in het lichaam, huidirritatie, verhoogde bloeddruk, depressieve klachten, onaangepast gedrag of angsten. Veel van dergelijke gezondheidsklachten zijn gerelateerd aan het gebrek van optimale voeding.