Wat kunt u eten om beter te slapen? Onderzoekers van het Cornell Medical Center in New York ontdekten dat er een verband bestaat tussen noedels en een goede nachtrust. Koolhydraathoudende voedingsmiddelen zoals noedels, brood of aardappelen bevorderen namelijk de aanmaak van serotonine, een hormoon dat slaperigheid veroorzaakt. Meer: Een gebrek aan magnesium kan angstaanvallen veroorzaken, kalium is goed voor het hartritme en ijzer voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Aardappelhart

Hou van de aardappel !

De aardappel is om van te houden, deze is zeer gezond. Hij is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en zetmeel. Bovendien bevat een aardappel 0 gram vet. Een aardappel is een ondergrondse energievoorraad en bevat 40% van de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine C, 15% van de dagelijks benodigde hoeveelheid magnesium en ijzer en 50% van de dagelijks benodigde hoeveelheid kalium.

Aardappels behoren tot de familie van de nachtschade, net als aubergines, tomaten en paprika’s. Het blad van de plant is niet eetbaar in tegenstelling tot de wortel/knol . In de 16e eeuw toen de aardappel naar europa kwam was hij niet meteen een groot succes. HIj werd als een duivelsgewas gezien vanwege het giftige loof.

Gnocchi

Het gerecht is van oorsprong Italiaans (gnocchi betekent ‘knobbels’), maar men vindt het in de Oostenrijks-Hongaarse en de Elzasser keuken terug in de vorm van knödel, noques, knepfle en zelfs quenelles.

Benodigdheden: 300 g bloem per 1 kilo bloemige aardappels

De aardappel voor het deeg moet zo droog mogelijk zijn. Kook daarom de aardappels heel en in de schil. Laat voor een optimale smaak de aardappels na het koken even in de oven drogen. Voor het maken van de puree is een pureeknijper aanbevolen. De puree moet glad en zonder stukjes zijn, zodat je de gnocchi makkelijk kunt rollen. De hoeveelheid benodigde bloem is lastig precies aan te geven, de hoeveelheid hangt af van hoe nat de aardappels zijn. Begin door drie kwart van de bloem toe te voegen. Voeg dan zo nodig beetje voor beetje nog wat bloem toe. Het deeg moet zacht, maar niet plakkerig zijn. Bij te veel bloem word de gnocchi hard en taai. Laat het deeg nooit rusten, omdat het snel plakkerig en moeilijk te verwerken wordt. Daarom moet je de gnocchi zo snel mogelijk maken en koken. Leg de gevormde gnocchi op een met bloem bestoven vel bakpapier: zo kan je de gnocchi in een keer snel in het kokende water laten glijden.