Aalbes beetje zuur, wel lekker!

Aalbes

De eetbare aalbes bestaat in twee kleuren de rode en de witte bes. De witte bes is zoeter van smaak. Doordat de rode variant als ‘aantrekkelijker’ qua uiterlijk wordt beschouwd worden deze veel vaker geteeld in ons land. De bessen zijn verkrijgbaar in de maand juli.

De bessen zijn teer en ongeveer drie dagen houdbaar. Wilt u de aalbessen het hele jaar door gebruiken kunt u ze los van elkaar op een bord leggen en invriezen. Na het invriezen kunnen ze gezamenlijk in een bakje of zakje.

Aalbessen bevatten een hoog gehalte aan vitamine C goed tegen verkoudheid. Bovendien werkt vitamine C als antioxydant tegen schadelijke stoffen in het lichaam.

De aalbes bevat een hoog vitaminegehalte B1 en C, voedingsvezels, ook veel mineralen zoals ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan. Wilt u al deze voedingsstoffen in een potje maak dan een lekkere aalbessenjam.

Aalbessenjam

Wat heeft u nodig:

  • 1 kilo aalbessen
  • 1 dl water
  • 1 kilo geleisuiker

Zo maakt u de jam:

Was de bessen en ontdoe ze van de steeltjes. Zet de bessen in het water met de geleisuiker gedurende 12 uur. Breng hierna het mengsel zachtjes aan de kook gedurende 5 minuten, roer het mengsel tussentijds een paar keer goed door. Laat de jam afkoelen. Schenk de jam in potten en sluit deze goed af.