Hoe zit het nu eigenlijk met de paddenstoel? Bevat deze eiwit, koolhydraten, vitamines en mineralen?

het antwoord is weinig, weinig, ja en ja! Op internet vind je verschillende verhalen over de waarde eiwit en koolhydraten in bijvoorbeeld een champignon. Dit komt waarschijnlijk omdat je een product als geheel of als droge stof kunt analyseren. De paddenstoel bevat zoveel water dat er in verhouding weinig eiwit en koolhydraten aanwezig zijn. De champignon bestaat voor 86% tot 95% van zijn gewicht uit water.

Is de paddenstoel een vleesvervanger?

Niet op alle vlakken, het eiwit is niet in voldoende mate aanwezig. Het selenium gehalte van de champignon ligt gelijk aan die van vlees. Ook het gehalte aan kalium, fosfor, koper en ijzer scoort goed. Calcium en natrium is in mindere mate aanwezig. Koper bevordert de aanmaak van bloed, bindweefsel en botweefsel. Daarnaast is het als onderdeel van enzymen betrokken bij een goed immuunsysteem en bloedstolling. Ook de gehalten van vitamine B2 Riboflavine, vitamine B3 niacine en vitamine B5 pantotheenzuur is hoog. Deze vitamine B-complex ligt gelijk aan die van vlees.

Is de paddestoel een groente?

Nee, de paddenstoel is de vruchtlichaam van een schimmel waardoor het totaal andere eigenschappen bezit. Het bevat aanzienlijk minder vitamine A. Vitamine C & D is respectievelijk laag in vergelijking met aardappel of broccoli. Wel bevat de paddenstoel een grote hoeveelheid ergosterol wat een precursor voor de synthese van vitamine D is.

Paddenstoelen