De oude aardappel

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middenlandse Zeegebied waar de wortel veel kleiner is. Toen de Romeinen de pastinaak meebrachten naar het koudere Europa bleek hij hier veel groter te groeien. Later is de pastinaak vervangen door de aardappel met uitzondering van enkele landen zoals Groot-Brittannië en Ierland.

Traditioneel recept uit de vastentijd

Het vasten begint op aswoensdag en duurt tot Pasen. Bij het tellen van de dagen worden de zondagen niet meegeteld en kom je op 40 dagen vastentijd. Het vasten houd in dat je niet overmatig eet en geen vlees neemt. Bezinning!

Ingredienten:
2 boterhammen
500 gram pastinaak
1 ui
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel peper
2 theelepels kerrie of garam marsala
4 eieren
40 gram paneermeel
2 eetlepels gesneden bieslook
olie

Bereiden:
Snijd het brood in blokjes, beschenk het brood met 150 ml lauw water. Schil de pastinaak, rasp deze. Snipper de ui. Verwarm de olie en bak de pastinaak en ui gedurende 15 minuten. Laat de pastinaak afkoelen in een kom. Breng de pastinaak op smaak met het peper, zout, kerriepoeder of garam marsala. Druk het water uit het brood. Meng de pastinaak met de eieren, brood en paneermeel tot een glad mengsel. Voeg het bieslook toe. Vorm met vochtige handen platte koekjes en bak deze knapperig in de olie.

Pastinaak - Witte wortel