Er zijn veel tegengeluiden over de gezondheid van de sojaboon

De sojaboon is een peulvrucht die als grondstof dient voor veel producten. Sojabonen worden vooral in Azie gegeten. In nederland dient 90% van de geimporteerde soja als grondstof voor veevoeder. Voor een kilo vlees (eiwit) heb je vijf kilo soja-eiwit nodig.

Ondanks enkele gezonde eigenschappen van de sojaboon ligt er een smaad op soja. De sojateelt is zo intensief dat hij werkloosheid, ontbossing, erosie en watervervuiling te weeg brengt. Ook denk je automatisch bij soja aan genetische modificatie. Wanneer je kiest voor een sojaprodukt met het EKO-keurmerk zal dit niet aan de orde zijn.

Je kunt de sojabonen als groente eten. Er zijn diverse merken diepgevroren sojabonen te verkrijgen bij toko’s. De peulen moet je doppen zodat je alleen de erwtjes overhoud. De peulen zijn draderig deze gooi je weg.

Soja is rijk aan plantaardig eiwit en is rijk aan onverzadigd vet. De eiwit levert calorieen en aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor het eiwit in de lichaamscellen. Het onverzadigd vet heeft een positief effect op het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Sojaolie bevat vooral meervoudige onverzadigde vetzuren net als linolzuur en alfa-linoleenzuur. Producten van sojabonen zijn goede vleesvervangers, soja bevat van nature geen B12 wat wel in vlees en vis zit. Je kunt ervoor kiezen om B12 bij te slikken of vleesvervangers te kopen waarin B12 is verwerkt. Wanneer je sojamelk drinkt i.p.v. koemelk is het belangrijk dat er calcium is toegevoegd.

Soja bevat ook isoflavonen. Isoflavonen hebben een gelijkwaardige structuur als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Isoflavonen zijn fyto-oestrogenen welke 1000 maal minder krachtig zijn dan oestrogenen. Deze nabootsende hormonen worden pseudo-hormonen genoemd.

Er zijn veel tegengeluiden over de gezondheid van de sojaboon. Zo zou een sojaboon een afweermechanisme bevatten tegen het opeten die slecht is voor onze gezondheid. Er wordt beweert dat de sojaindustrie in de VS zo groot en machtig is en zoveel geld verdient aan deze peulvrucht dat zij de negatieve effecten van de soja stil willen houden om de industrie in stand te kunnen houden. Dit gebeurde vroeger ook in de suikerindustrie waar ook ontzettend veel geld mee verdiend werd.

Sojabonen