Rauwe cacao versus gebrande cacao

De rijpe, gele vruchten van een cacaoboom lijken op kleine, langwerpige meloenen. De zaden van deze vrucht zijn de cacaobonen. In een vrucht zitten zo’n 40 tot 50 cacaobonen a 1 gram. Van een cacaoboom komt gemiddeld 1-2 kg cacao af. De bonen worden vaak voorgebrand zodat de dop bros word en gemakkelijker verwijderd kan worden. Het branden van de cacaobonen is om een bepaalde aroma te ontwikkelen. De temperatuur die gebruikt word kan variëren van 110°C tot 160°C afhankelijk van de soort bonen. Meeste fabrikanten houden hun graden en tijdsduur geheim, deze is karakteristiek voor de smaak.

Tegenwoordig is de term ‘Superfood’ bekend. Rauwe Cacaobonen vallen onder deze superfood. De rauwe cacaoboon bevat veel vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren die een langdurig verzadigd gevoel geven en daardoor gewichtsverlies ondersteunen. De cacaoboon is de rijkste voedingsbron wat betreft magnesium een mineraal dat essentieel is voor een goede gezondheid en veel energie geeft.

Liefdesdrug

Rauwe cacao bevat PEA, het liefdesdrug wat de libido verhoogt, energie geeft, alert maakt en de concentratie verbetert. Ook geeft de cacaoboon een prettig gevoel en verbetert het humeur door de stof anandamide.

Antioxidantniveaus Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC per gram). ORAC is een ultra-moderne manier om de antioxidant-capaciteit van voedingsmiddelen te meten.

Cacaopoeder 955 (rauw, onverhit / ongebrand en ecologisch geteeld)
Cacaopoeder 260 (geroosterd / verhit en regulier geteeld)
Chocolade Puur 131,20 (geroosterd / verhit en regulier geteeld)
Pruimen 57,70
Rozijnen 28,30
Bosbessen 24,00
Zwarte bessen 20,36
Aardbeien 15,40
Spinazie 12,60
Alfalfakiemen 9,30
Broccoli 8,90