Een truffel hond - Lagotto Romagnolo

250.000 euro … verkocht! De truffel heeft een precies klimaat, een geschikte boom, een ideale bodemcultuur nodig en zo nu en dan een fikse onweersbui

Een truffel is een kostbare zwam die onder de grond, op de wortels van wintergroene eiken, hazelaar en sommige dennensoorten groeit. Ze leven in symbiose, de boom geeft de juiste voeding aan de truffel en in ruil geeft de truffel goede mineralen aan de boom.

Vroeger waren er genoeg truffels voorhanden maar tegenwoordig zijn deze moeilijk te vinden waardoor deze zwam zeer kostbaar is geworden. Een recordbedrag is in 2010 betaald voor twee witte truffels uit Toscane namelijk 250.000 euro voor 1300 gram witte truffel.

De Europese truffel ligt in de prijsklasse van 2000 euro per kilogram. De Chinese truffel kost een tiental euro per kilogram.

Bekende truffels zijn zwarte truffel, witte truffel, zomertruffel, wintertruffel en de Chinese truffel. Er is ook een rode lijst met truffels namelijk de donzige truffel (ernstig bedreigd), de gevlekte truffel (bedreigd), de okerbruine truffel (verdwenen), de roodbruine truffel (gevoelig) en als laatste de stinkende truffel (verdwenen).

Eekhoorns zijn belangrijk voor het verspreiden van deze zwam. Na het eten van de zwam wordt de kiemkracht van de sporen verbeterd in hun maag-darmstelsel. Voor het zoeken van truffels worden vaak varkens of honden gebruikt. Honden hebben de voorkeur omdat zij bij het vinden van de truffel beter stuurbaar zijn. Het hondenras wat het liefst wordt gebruikt is de Lagotto Romagnollo, zij zijn erg bedreven in het vinden van deze heerlijke en kostbare zwam.

Recept met truffel