Zit je krap bij kas

Er zijn twee cultuurvormen van de cichorei bekend. De eerste vorm wordt ook wel de koffie cichorei genoemd (var. sativum). Deze plant werd in de oudheid gebruikt als maagversterker. Rond de zeventiende eeuw raakte het roosteren van de wortels van deze plant in zwang. De kweek van deze vorm werd snel populair in de rest van Europa, omdat het een koffieachtige drank opleverde. Maar deze wortels kregen al snel concurrentie van de “echte” koffie, want de koffieboon werd ook in de zeventiende eeuw in Europa ingevoerd. Vanaf die tijd werd de “cichoreikoffie” voornamelijk in oorlogstijden gedronken.

Tegenwoordig wordt de cichoreiwortel verwerkt in surrogaten, die koffieliefhebbers drinken om het gevoel te hebben van “koffiedrinken” zonder de nadelige effecten van dat koffiedrinken te ondergaan (hartkloppingen, gespannenheid, enz.).

Cichorei gebruiken voor een goede spijsvertering

Cichorei bevordert je eetlust, stimuleert je spijsvertering en vermindert winderigheid en opgezette buik als gevolg van gassen en oprispingen. Laat 20g tot 30g cichorei per liter water koken, daarna zeven.