Vriendschap en gemoedelijkheid

Maté drinken is een sociaal bezigheid en word gedronken in Brazilië, Paraguay, Bolivia, Uruguay en Argentinië. Maté was een belangrijk product toen echte thee onbetaalbaar was voor verschillende bevolkingsgroepen. De jezuïeten die zich in Argetinië hadden gevestigd zagen het drinken van maté als een oplossing voor het overmatig alcoholgebruik van de lokale bevolking.

Maté is een aftreksel van de jonge blaadjes en knoppen van de matéplant en heeft een bitterzoete smaak. De drank werkt opwekkend door de aanwezige cafeïne en andere oppeppende stoffen. De hoeveelheid aanwezige cafeïne is hoger dan in de koffieboon. Ook bevat het hoge contraties kalium, natrium, mangaan, magnesium, caroteen, vitamine B1/B2/C.

Bij het drinken van deze drank zijn er een aantal gebruiken. De drank word gezet in een speciale kop gemaakt van een kalebas en gedronken door een ijzeren rietje genaamd bomba of bombilla. De volgorde van drinken in gezelschap is erg belangrijk. De vrouw des huizes drinkt als eerst de maté geheel op, zij vult hem daarna opnieuw met water en laat de visite drinken.

Wie hem drinkt vult hem bij. Het gezamenlijk drinken staat voor vriendschap en gemoedelijkheid. Wanneer je bent uitgenodigd voor het drinken van maté is het belangrijk dat je de kop geheel leeg drinkt. Houd hem niet in je handen meteen drinken of doorgeven aan de volgende. Roer niet met het rietje, slurpen is wel toegestaan! Verander nooit de volgorde van personen die mogen drinken.