Voor de sporter! Quinoa heeft een BQ van 75.

Quinoa is een pseudograan en bevat meer eiwitten dan alle andere graansoorten, rijst, pasta en aardappelen.

Een ei heeft een BQ van 95%. Dit betekend dat door essentiële aminozuren 95% van de eiwitten als bouwsteen opgenomen kan worden. Quinoa heeft een BQ van 75.

Eiwitten zorgen voor een goede gezondheid en zorgen ervoor dat spierweefsel in stand word gehouden. Spieren gebruiken meer energie dan vet waardoor je beter op gewicht blijft.

Quinoa bevat ook veel voedingsvezels welke diabetes type 2 voorkomen.

Quinoa heeft een lage glycemische index. Quinoa is glutenvrij. Quinoa komt uit het Andesgebergte en vormde de basisvoeding voor de Inca’s. ‘Chisaya mama’ oftewel’ Moeder aller granen’ was de benaming van quinoa door de Inca’s.

Quinoa is herontdekt in de jaren 20 na een roerige geschiedenis.

1 kop quinoa per 2 koppen water koken. De quinoa moet eerst goed gewassen worden. Deksel op de pan, zachtjes koken gedurende 60 minuten. Laten staan gedurende 6 minuten, eventueel afgieten en even doorroeren.

25 g boter, 150 g prei, 175 g champignons, knoflook, 1/2 theelepel gedroogde kruiden, geraspte schil van een citroen en 3 eetlepels fijn gesneden peterselie.

Was de quinoa goed. Smelt boter in een pan. Voeg de quinoa, preiringen en gesneden champignons toe. Verwarmen gedurende 5 minuten. Voeg 7,5 dl groentenbouillon toe, kook het geheel rustig. Roer de quinoa zo nu en dan om. Voeg de citroenschil, het citroensap en de peterselie door het gerecht. Op smaak brengen met peper en zout en bestrooien met knapperige noten.

Quinoa is rijk aan vitamine B2, vitamine E, ijzer, koper en magnesium.