Het Belgische krulkool

Boerenkool word in België ook wel krulkool of krolkool genoemd. Deze groente is het Nederlandse ‘superfood’ net als de appel en word ook wel de koningin van de groente genoemd vanwege de enorme hoeveelheid aan voedingstoffen, mineralen en vitamine. Het calcium uit deze groente word voor 50% door het lichaam opgenomen, in melk is dit 30% om een vergelijking te maken.

Boerenkool is het lekkerst als de vries erover is geweest dan worden het zetmeel in deze groente omgezet naar suikers wat de smaak ten goede komt. Sommige vriezen deze groente voor gebruik in om dit proces te activeren.

Voor elke groente geld dat je vitamine verliest door warmte en mineralen verliest door dat zij oplossen in water (kook- of waswater). Boerenkool is ook heerlijk als je het bakt in olijfolie zo blijven de vitamine en mineralen zoveel mogelijk behouden. Probeer het maar eens, lekker. Een paar minuutjes in de koekenpan of wok. Wanneer de groente nog jong is kun je deze zelfs rauw eten in een salade wanneer de boerenkool verder groeit worden de vezels taaier en harder.

Boerenkool is een typische wintergroente die vaak verdwijnt in een stampot. Wil je een andere variant met deze groente maken probeer dan de gestoofde boerenkool.

Recept met boerenkool

Boerenkool variatie – Gestoofd

ingrediënten:

1 struik boerenkool of 1 kg boerenkoolbladeren
1 eetlepel olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
½ rode peper, fijngesneden

bereiding:

Breng een grote pan met ruim water en wat zout aan de kook. Maak intussen de boerenkool schoon door met je handen de bladeren van de takken te rissen. Was de groente goed. Leg de bladeren in de pan met kokend water en kook ze ongeveer 5 minuten. Giet de groente af en schep deze op een groot bord.

Verhit in een ruime koekenpan de olie en fruit de ui, knoflook en rode peper ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de boerenkoolbladeren toe. Schep alles goed om en stoof de groente nog ongeveer 10 minuten. Breng het gerecht met zout en peper op smaak.

Tip: “Boerenkool is op zijn lekkerst wanneer de vorst is langs geweest.”