Natriumwaterstofcarbonaat, E500, bicarbonaat, zuiveringszout, maagzout, bakpoeder, dubbelkoolzure natron, dubbelkoolzure soda, natriumbicarbonaat oftewel NaHCO3
De stoffen in de titel zijn allemaal gelijk aan elkaar en worden ook door het lichaam zelf aangemaakt. Wanneer je fysieke trainingsarbeid verhoogd, stijgt het koolzuur gehalte waardoor het bloed verzuurd. De pH (zuurgraad) in het bloed moet binnen de grenzen van 6,8 en 7,8 vallen. Om binnen deze grenzen te blijven zijn de belangrijkste bestanddelen in het bloed natriumbicarbonaat en koolzuur (H2CO3). Wanneer het bloed verzuurt door inspanning gaan wij automatisch dieper ademhalen om meer koolstofdioxide (CO2) door de longen uit te scheiden en de verzuring te verminderen. Wanneer de verzuring toch voortduurt zal de basische buffer worden aangesproken en ervoor zorgdragen dat de verzuring in het bloed word geneutraliseerd. Deze basische buffer is natrimbicarbonaat en wordt o.a. aangemaakt door de alvleesklier, maagwand, darmwand en nieren.
Na het 40ste levensjaar beginnen je bicarbonaat buffers substantieel af te nemen. Het bijslikken van bicarbonaat word sterk afgeraden omdat er een scheikundig proces in de maag plaats vind, aanmaak van water (H2O), keukenzout (NaCl) en koolstofdioxide (CO2). Een oplossing kan zijn om basisch water te drinken.